Boodschappen buiten de supermarkt in Nederland

WinkellocatiePercentage (%)
Gespecialiseerde winkels34
Markt34
Drogisterijen (Etos, Kruidvat, etc.)27
Action24
HEMA23
Groothandel12
Lokale winkels (toko, halal, etc.)9
Biologische winkels (Ekoplaza, etc.)7
Xenos7
Elders4
Benzinestations2

Boodschappen buiten de supermarkt

Nederlanders staan bekend om hun veelzijdige boodschappengewoonten, waarbij supermarkten niet altijd de enige optie zijn. Uit een onderzoek van Deloitte blijkt dat een aanzienlijk deel van de Nederlanders ook buiten de traditionele supermarkten winkelt voor hun dagelijkse benodigdheden. Hieronder volgt een gedetailleerde analyse van deze trend.

Specialistische winkels en markten

Nederlanders tonen een sterke voorkeur voor gespecialiseerde winkels en markten. Beide opties trekken ongeveer 34% van de consumenten. Dit benadrukt de waarde die men hecht aan gespecialiseerde producten en de ervaring van het winkelen op de markt.

  • Specialistische winkels: Deze bieden vaak unieke, kwalitatieve producten die niet in gewone supermarkten te vinden zijn.
  • Markten: Bekend om hun verse producten en directe interactie met verkopers, wat bijdraagt aan een authentieke winkelervaring.

Drogisterijen en actiewinkels

Een aanzienlijk aantal consumenten, namelijk 27%, koopt boodschappen bij drogisterijen zoals Etos en Kruidvat. Actiewinkels zoals Action trekken ongeveer 24% van de shoppers. Deze winkels bieden vaak voordelige opties voor alledaagse producten.

  • Drogisterijen: Naast gezondheids- en schoonheidsproducten bieden ze vaak ook huishoudelijke en voedingsartikelen.
  • Actiewinkels: Bekend om hun lage prijzen en een breed assortiment aan producten.

HEMA en groothandels

HEMA, een iconische Nederlandse winkelketen, trekt 23% van de consumenten voor hun boodschappen. Groothandels, zoals Makro en Sligro, zijn goed voor 12% van de aankopen buiten supermarkten.

  • HEMA: Biedt een verscheidenheid aan producten, van kleding tot voedselartikelen, onder één dak.
  • Groothandels: Voornamelijk gericht op bulkverkoop, aantrekkelijk voor zowel bedrijven als consumenten.

Niche- en lokale winkels

Lokale winkels met voornamelijk buitenlandse producten (toko's, halalproducten, etc.) worden door 9% van de consumenten bezocht. Organische winkels zoals Ekoplaza trekken 7% van de shoppers, evenals Xenos. Dit illustreert een groeiende interesse in zowel culturele als gezondheidsbewuste voedselopties.

  • Lokale en buitenlandse productwinkels: Bieden een scala aan unieke, etnische producten die de diversiteit van Nederland weerspiegelen.
  • Organische winkels: Gericht op duurzame en gezondheidsbewuste consumenten, met een focus op biologische producten.

Conclusie

Deze gegevens tonen aan dat Nederlandse consumenten een breed scala aan winkelopties verkennen buiten de traditionele supermarkten. Van gespecialiseerde winkels tot lokale toko's, de keuze is rijk en divers. Dit weerspiegelt een veranderende houding ten opzichte van winkelen en een waardering voor variatie, kwaliteit en specialisatie in de Nederlandse samenleving.