Vroeger kreeg men nog visite van de melkboer en kwam de bakker dagelijks langs. Wekelijks kwamen zelfs de petroleum- of aardappelboer even op bezoek. Dit veranderde met de komst van supermarkten. De groenteboer is ingeruild voor de groenteafdeling en de melk wordt nu met pakken tegelijk opgestapeld in de zuivelhoek in plaats van dat de glazen flesjes rinkelen in de kar.

In de tijd zijn er veel typische producten verdwenen maar is er nog veel meer bijgekomen. In de supermarkt kan je vandaag de dag alles kopen, van verse waren tot huishoudelijke producten en inmiddels zelfs kleding. Maar wat verkoopt nu het best? Dat lees je in de top 30 meest verkochte producten in de supermarkt.

1. Bananen

Het meest verkochte product in de supermarkt is de banaan. Alhoewel supermarkten altijd vrij geheimzinnig zijn over de exacte cijfers van welke producten zij het meest verkopen, durven ze vaak wel het topje van de sluier te lichten over het meest verkochte product.

Blijkbaar omdat dit toch voor bijna alle supermarkten geldt. Verrassend genoeg is dit tropische stuk fruit dan ook de grootste verkoopknaller voor supermarkten.

0,7% van de omzet halen supermarkten uit de verkoop van bananen. Dit blijkt ook wel wanneer je ziet hoeveel ruimte er voor bananen is gereserveerd op de gemiddelde groente- en fruitafdeling. Eet smakelijk!

2. Brood

De verkopen van brood zitten weer in de lift. Ondanks dat de bakker nog altijd op veel klanten kan rekenen, wordt het meeste brood in de supermarkt verkocht. Zeker nu de meeste ketens ook zelf een ‘verse’ bakker hebben staan die bijna de gehele dag warm gebakken brood in de schappen plaatst.

Het grootste voordeel voor de mensen lijkt natuurlijk gemak te zijn. Zo bespaar je jezelf een ritje naar de bakker en thuis kunnen de vele broden zonder problemen in de vriezer worden gelegd.

3. Melk

Nog een product waar Nederland als zuivelland groot in is. In bijna 20.000 veehouderijen wordt in totaal bijna 14 miljard kilo melk geproduceerd. Het zal je dan ook niet verbazen dat de Nederlander qua melkconsumptie tot de wereld behoort. Gemiddeld drinken we per persoon zo’n 320 liter per jaar.

Enkel in Finland en in Zweden liggen de cijfers nog iets hoger. Om te zien hoe belangrijk melk voor een supermarkt is, hoef je enkel maar naar de locatie te kijken. Zo goed als altijd staat de melk helemaal achteraan in de supermarkt zodat je eerst tal van andere producten voorbij moet lopen. Zo hoopt de supermarkt jou toch nog iets extra te verkopen waar je anders niet aan gedacht zou hebben.

Plantaardige melk is enorm in opkomst. Zeker sinds de coronacrisis is de populariteit hiervan enorm gestegen.

4. Eieren

Nederland is de grootste exporteur van eieren ter wereld. Het is dan ook niet gek dat eieren hoog op deze lijst terug te vinden zijn. Van de ongeveer 10 miljard in Nederland gelegde consumptie eieren worden er ongeveer 3 miljard in Nederland zelf gebruikt.

In het verleden kwam er veel dierenleed bij de eierproductie kijken. Tot aan 2010 kwam nog 40% van legbatterijkippen. Inmiddels is dat aantal gelukkig gedaald tot een kleine 10%. Goed voor de kip maar uiteindelijk proef je het zelf ook.

5. Plastic tasjes

Niet veel mensen zullen de plastic tasjes op deze lijst verwachten, zeker niet sinds het verbod op het gratis weggeven van plastic tasjes, dat in 2015 ingevoerd is. Het zal je ongetwijfeld bekend voorkomen. Je komt bij de supermarkt aan en hebt net je tas thuis of in de auto liggen.

Dan toch maar voor een paar eurocent een plastic tasje kopen. Zo kan het dus toch dat ondanks het aantal plastic tasjes enorm gedaald is, ze nog steeds zeer veel verkocht worden en supermarkten hier ook enorm veel omzet op maken. Gemiddeld verkopen ze er immers bijna een half miljard per jaar.

6. Koolzuurhoudende frisdrank

Volgens de warenwet gelden limonades en sportdranken bijvoorbeeld ook als frisdrank. Koolzuurhoudende frisdrank heeft het landschap van hoe Nederland drinkt voorgoed verandert.

Wanneer we soorten of zelfs sommige merken apart behandelen had deze lijst er al heel anders uitgezien. Gemiddeld wordt er in Nederland dan ook bijna 100 liter cola, fanta of één van de vele andere varianten per persoon per jaar gedronken.

7. Voorverpakt vlees

Of het nu beleg voor op brood, een mooi stuk vlees voor op de BBQ of een rookworst voor bij de stamppot is, de supermarkt heeft voor wat betreft vleeswaren de functie voor een groot gedeelte overgenomen van de slager.

Lees hier meer over de verschillende soorten rundvlees en hoeveel vlees je nodig hebt per persoon.

De precieze verhoudingen zijn niet gekend maar ondanks dat het eigenlijk een gevogelte is staat kip bekend als het meest verkochte stuk vlees in de supermarkt.

8. Sigaretten

Waarschijnlijk het laatste jaar dat sigaretten in soortgelijke lijsten opgenomen wordt. Vanaf 2020 is er voor supermarkten al een uitstalverbod en naar verwachting wordt het binnen de komende jaren uitgebreid tot een volledig verkoopverbod.

Sommige supermarkten hebben het heft al in eigen genomen en bouwen zichzelf vrijwillig uit tot ‘rookvrije’ supermarkt. Supermarktketen LIDL is bijvoorbeeld inmiddels volledig gestopt met de verkoop van sigaretten en tabak.

9. Bier

De standaard pilsener staan al tijden onder druk. Dit betekent echter niet dat de gemiddelde Nederlander minder is gaan drinken. Integendeel zelfs. Het aandeel speciaalbieren dat gedronken wordt stijgt enorm.

De microbrouwers schieten dan ook uit de grond, waardoor steeds meer verloren gewaande bieren weer tot leven worden gewekt. Ook de verkoop van alcoholvrije bier heeft een vlucht genomen. Inmiddels is ruim 1 op de 20 verkochte bieren een alcoholvrije variant.

10. Zoute snacks

Chips, nootjes, pretzels en crackers, Nederland is gek op zoute snacks. We kunnen deze top 10 dan ook openen met het grote assortiment aan deze lekkernijen.

De groei zet zich flink voort en geheel in lijn met de gezondheidstrend wordt het ook een steeds gezondere keuze.

Zoutgehaltes worden bijna jaarlijks verlaagd terwijl andere gezonde ingrediënten in gebruik worden genomen. Verantwoord snacken is nóg lekkerder.

11. Komkommers

Komkommers behoren tot de Cucumis sativus, een plantensoort die al meer dan 3.000 jaar gekweekt wordt. Met name in de laatste paar decennia is het telers gelukt om komkommers te kweken die niet langer door insecten bestoven of bevrucht hoeven te worden. Dit proces voorkomt ook meteen dat de komkommers tijdens de groei een gele of witte kleur aan gaan nemen.

In Nederland eten we de komkommer voornamelijk rauw als gezond tussendoortje of we verwerken ze in een salade. De beste bewaartemperatuur van komkommers ligt tussen de 10 en 13 graden. Dat is dus warmer dan de gemiddelde koelkasttemperatuur. Komkommers die je in de koelkast bewaart, bederven sneller.

12. Paprika's

In de Nederlandse supermarkten kom je met name rode, groene en gele paprika’s tegen, maar wereldwijd zijn er ook witte, paarse, bruine en oranje varianten te vinden. De paprika die in Nederland het meest geteeld wordt is het California Wondertype, dat een min of meer vierkanten vorm heeft. Paprika’s zijn weliswaar aan scherpe Spaanse pepers verwant, maar voelen in je mond niet heet aan.

Dat is mede te danken aan het feit dat Nederlandse telers paprika’s leveren, die nagenoeg vrij van capsaïcine zijn. Kijken we naar de gezondheidsaspecten van paprika’s, dan zien we dat deze vruchten rijk aan vitamine C zijn en een hoog gehalte aan foliumzuur bevatten.

13. Courgettes

Deze ongerijpte vrucht uit de komkommerfamilie wordt ook wel zukini of mergpompoen genoemd. Nederlanders eten ze bij voorkeur gekookt of gebakken, maar het is desgewenst ook mogelijk om courgettes rauw te eten. Veel mensen vinden ze het smakelijkst als een courgette niet te dik en hooguit 30 centimeter lang is. Nederlandse telers oogsten de gele of groene courgettes daarom meestal al wanneer ze net de lengte van 7 centimeter zijn gepasseerd.

Teel je zelf courgettes in plaats van ze in de supermarkt te kopen, dan is het oppassen geblazen! Eigen teelt kan namelijk een te hoog gehalte aan de giftige stof cucurbitacine bevatten. Dit zorgt er niet alleen voor dat dit soort courgettes bitter smaken, maar ook dat het eten ervan letterlijk je dood kan betekenen. In de courgettes in de supermarkt komt deze giftige stof overigens amper of zelfs helemaal niet voor.

14. Broccoli

Broccoli is rijk aan vezels, bèta-caroteen, calcium en vitamine C. Mede om die reden worden er veel gezondheidsvoordelen aan dit familielid van de bloemkool toegeschreven. In wezen is de broccoli die op je bord verschijnt een nog gesloten bloemknop. Dit verklaart ook meteen de naam van deze groente. Die is namelijk afgeleid van het Italiaanse woord ‘broccolo’, wat ‘de bloeiende top van een kool’ betekent.

Broccoli wordt weliswaar meestal gekookt gegeten, maar er zijn ook mensen die de voorkeur aan een gebakken of rauw alternatief geven. Onderzoekers van de universiteit van Warwick ontdekten enige tijd geleden dat de meeste voedingsstoffen in broccoli bewaard blijven als je deze groente stoomt, wokt of in de magnetron bereidt.

15. Champignons

Nederland maakte in de jaren ‘70 van de vorige eeuw voor het eerst massaal kennis met deze eetbare witte paddenstoel. Voordat deze paddenstoelen commercieel geteeld werden, waren ze ook al gewoon in het wild te vinden. Het groeiproces tot aan de oogst duurt ongeveer 6 weken.

De champignons die je op de groenteafdeling van je supermarkt kunt kopen worden meestal handmatig geoogst, zodat voorkomen wordt dat de paddenstoelen beschadigd in de winkel arriveren. Is er bij een kweker toch sprake van machinale oogst, dan belanden die champignons in de meeste gevallen in conservenblikken en diepvriesproducten.

16. Keukenpapier

Dit product kom je in praktisch elke Nederlandse keuken tegen. Niet zo vreemd dus, dat keukenpapier in de top 30 van meest gekochte supermarktproducten te vinden is. Het bijzondere van keukenpapier is dat het een sterk absorberend vermogen heeft, waardoor je onder meer gemorste vloeistoffen gemakkelijk weg kunt poetsen.

Op voorwaarde dat je keukenpapier van een goede kwaliteit aanschaft, hoef je je ook niet zo druk te maken over de eventuele kans dat het vochtig geworden papier snel gaat scheuren. De structuur en textuur van een vel hoogwaardig keukenpapier is dusdanig ingenieus, dat dergelijke problemen worden voorkomen.

17. Cherrytomaten

Geef je de voorkeur aan gezond snacken, dan is de kans groot dat je regelmatig cherrytomaten in de supermarkt koopt. Deze tomatenvariant, die door sommigen ook wel de kerstomaat wordt genoemd, kan verschillende formaten hebben. Zo zijn er bolvormige cherrytomaten, die het formaat van een golfbal of kleiner hebben. Daarnaast zijn er varianten met een meer langgerekte, cilindrische vorm.

Echte lekkerbekken combineren het eten van cherrytomaten met een dipsausje, waarbij met name een cocktailsaus bij veel Nederlanders favoriet blijkt te zijn. Daarnaast is dit kleine formaat tomaat prima geschikt voor op toastjes of om in een salade te verwerken.

18. Toiletpapier

Terwijl de rest van de wereld nog heel primitief hennep, wol, gras, water of gewoon hun hand gebruikte om hun anus na afloop van een grote boodschap te kunnen reinigen, had de Chinese keizer in de 14de eeuw al de beschikking over toiletpapier. Het duurde uiteindelijk nog tot het jaar 1857 voordat de Amerikaan Joseph Gayetty de eerste machinaal geproduceerde variant op de markt bracht.

De rolvorm, zoals we deze vandaag de dag kennen, werd in 1891 gepatenteerd. Als je in de supermarkt toiletpapier koopt, dan is de kans groot dat het z’n oorsprong in Italië of Zweden ligt. Dat zijn namelijk de 2 landen is Europa waar het meeste toiletpapier wordt geproduceerd.

19. Sperziebonen

Sperziebonen hebben in de Nederlandse taal veel alternatieve namen. Ze worden ook wel prinsessenbonen, slabonen, herenbonen of breekbonen genoemd. Oorspronkelijk komt de sperzieboon uit Zuid-Amerika. Dit is dan ook de reden waarom we ze in ons eigen land alleen in de warme zomermaanden kunnen geoogst.

De rest van het jaar worden er in de Nederlandse supermarkt met name verse sperziebonen uit Zuid-Europese landen te koop angeboden. In tegenstelling tot tal van andere peulvruchten, worden sperziebonen overigens altijd mèt de schil gegeten.

20. Yoghurt

In de koeling van de supermarkt tref je weliswaar flink wat verschillende soorten yoghurt aan, maar op hoofdlijnen zijn ze in slechts 2 categorieën in te delen: standyoghurt en roeryoghurt. Het verschil tussen die 2 zit in het productieproces. Het bereiden van standyoghurt gebeurt bij een hogere temperatuur dan bij roeryoghurt.

Bijkomend voordeel daarvan is dat het productieproces van standyoghurt korter duurt. Daar staat tegenover dat de structuur van standyoghurt sneller beschadigt als je er eenmaal in begint te roeren. De meeste yoghurt die in Nederland wordt verkocht is overigens roeryoghurt, omdat deze gemakkelijker in grote hoeveelheden gemaakt kan worden.

21. Halvarine

Zoals je al eerder in deze top 30 kon lezen, mag in Nederland niet zomaar alles dat er als boter uitziet die productnaam dragen. Dat geldt dus ook voor de ‘kunstboter’ halvarine. In tegenstelling tot margarine, een andere ‘kunstboter’, is het vetgehalte in halvarine meestal tot 60 procent lager. De belangrijkste ingrediënten van halvarine zijn plantaardige oliën en water.

Het productieproces gebeurt in een speciale machine, die een votator wordt genoemd. Deze zorgt ervoor dat alle ingrediënten samen een goede emulsie vormen, waarna via een kristaliseringsproces wordt bepaald hoe goed smeerbaar de halvarine wordt. Omdat halvarine veel water bevat is het niet geschikt voor bakken en braden.

22. Witlof

Het bijzondere aan witlof is, dat deze bladgroente volledig in het donker wordt geteeld. Wanneer er tijdens de teelt licht op deze gewassen komt worden ze namelijk groen van kleur. Witlof kan zowel rauw als gekookt worden gegeten. De eerste witlof ooit werd in de 19de eeuw in een champignonkelder in Brussel gekweekt. Om die reden noemen sommige mensen deze groente ook wel Brussels lof.

Nederlanders eten gemiddeld 3,2 kilo witlof per jaar. Daarmee staat dit natuurproduct op de derde plek van meest gegeten groenten in ons land. Hij wordt in veel huishoudens als ovenschotel met ham en kaas geserveerd. Daarnaast is het een populair ingrediënt voor soepen.

23. Uien

Uien zijn niet alleen in Nederlandse keukens razend populair. Ook in vrijwel alle andere landen in de wereld wordt dit bolgewas gegeten. In het zuiden van ons land wordt de ui vaak ajuin genoemd, wat in wezen een verbastering is van het Engelse woord ‘onion’ en het Franse woord ‘oignon’. In sommige gebieden in Noord-Nederland staat de ui in de volksmond daarentegen bekend als een siepel. Dat is dan weer een verbastering van het Duitse woord ‘Zwiebel’.

De prikkende en soms ook tranende ogen die bij het snijden van uien op kunnen treden, zijn te wijten aan de zwavelzuurverbinding die op dat moment ontstaat. Je kunt dit soort irritaties zoveel mogelijk voorkomen door uien in de koelkast te bewaren of door ze onder water te schillen.

24. Bloemkool

Omdat bloemkool door het jaar heen op een aantal verschillende manieren in ons land wordt geteeld, kun je deze koolsoort op praktisch elk gewenst moment in de supermarkt kopen. Er zijn weliswaar mensen die de kool als rauwkost eten, maar in de meeste gevallen wordt toch de voorkeur aan de gekookte variant gegeven.

Bloemkool is een ideale vervanger voor rijst of aardappelen als je een koolhydratenarm dieet volgt. Dat komt omdat de substantie in je mond hetzelfde aanvoelt, maar in dat geval dal wel vrij van zetmeel is. In dat kader is er ook speciale bloemkoolrijst te koop, die uit samengeperste korrels gemalen bloemkool bestaat.

25. Prei

Je kunt prei weliswaar rauw eten, maar de meeste Nederlanders geven toch de voorkeur aan een gekookt alternatief. Deze groente wordt vooral in salades en soepen verwerkt. Daarnaast doet het bij sommige gerechten dienst als keukenkruid. De meeste prei die je in ons land in de supermarkt kunt kopen wordt in de provincies Noord-Brabant en Limburg geteeld. Omdat de telers van verschillende rassen gebruikmaken, is deze groente het hele jaar verkrijgbaar.

Niet iedereen kan overigens prei verdragen. Als je gevoelig bent voor sulfiet, dan kan het eten van deze groente namelijk lichamelijke klachten opleveren. Prei wordt overigens al meer dan 4.000 jaar verbouwd. Onder meer de Romeinse keizer Nero en de mythische Britse koning Cadwallader waren grote liefhebbers van deze gezonde groente.

26. Roomboter

Roomboter ontstaat door room van de koemelk af te kammen. Naast standaard roomboter, zijn er 3 alternatieven in de Nederlandse supermarkt verkrijgbaar. Ten eerste is dat ghee oftewel geklaarde boter. Het betreft dan gesmolten boter waaruit het water, de zouten en de eiwitten zijn verwijderd. Grasboter ontstaat uit melk van koeien, die tijdens de weideperiode vers gras hebben gegraasd.

Dit verhoogt de smeerbaarheid van de boter. Tenslotte kun je in de winkel ook biologische boter kopen, die gemaakt wordt van melk van biologisch gehouden koeien. Boter is in Nederland overigens een beschermde merknaam. In tegenstelling tot Amerika, mag pindakaas in ons land daarom niet onder de naam pindaboter (peanut butter) worden verkocht.

27. IJsbergsla

De populairste slasoort die je in de Nederlandse supermarkten tegen kunt komen, is zonder twijfel de ijsbergsla. Deze sla dankt z’n populariteit mede aan het feit dat je hem in de koelkast probleemloos een week kunt bewaren. Iets wat de eerste Amerikaanse telers van deze slasoort ook al snel in de gaten kregen.

De sla dankt z’n naam namelijk aan het feit dat de sla tijdens lange transporten onder een flinke laag ijs werd bedolven, waardoor dit natuurproduct langer vers bleef. IJsbergsla is met slechts 8 kilocalorieën per 100 gram bijzonder caloriearm en is daarom een geliefd supermarktproduct bij mensen die af willen vallen.

28. Jong belegen kaas

Nederland staat wereldwijd bekend als een kaasland bij uitstek. Elke Nederlander eet dan ook gemiddeld zo’n 50 gram kaas per dag, wat op ruim 18 kilo per jaar uitkomt. Het is in dat kader dus ook niet zo verwonderlijk dat jong belegen kaas in deze top 30 opduikt. De meeste Nederlandse kazen worden van koemelk gemaakt.

Aan het productieproces ervan is altijd een rijpingsproces gekoppeld. De tijdsduur vanaf de productie tot aan het moment dat de kaas in de winkel te koop is bepaalt of het dan om een jonge, een jong belegen, een belegen, een extra belegen, een oude of een overjarige kaas gaat. In het geval van jong belegen kaas is die rijpingsperiode altijd 8 weken.

29. Bronwater

Dit drinkwater wordt uit natuurlijke of onderaardse bronnen omhoog gepompt en vervolgens in kleine of grote plastic flessen in de supermarkt te koop aangeboden. In tegenstelling tot leidingwater wordt bronwater doorgaans niet behandeld. Het vloeit dus rechtstreeks uit de bron in de fles. Om bronwater in Nederland te mogen verkopen, moeten fabrikanten wel aan de wettelijke drinkwaternorm voldoen.

Als je dit water met leidingwater vergelijkt, dan bevat bronwater meestal iets minder chloride. Er is bronwater met en zonder koolzuur te koop. Die laatstgenoemde variant wordt ook wel plat water genoemd.

30. Appels

Als je de appels op de groente- en fruitafdeling in de supermarkt ziet liggen, dan besef je het je eigenlijk niet, maar de bomen waar appels van geplukt worden zijn familie van de rozenstruiken. Naast het onderscheid tussen rode en groene appels zijn er ook verschillende smaken, die van friszuur tot zoet uiteen kunnen lopen.

De Jonagold is zonder meer de populairste appel in Nederland. Appels worden overigens al heel lang door mensen gegeten. Dat blijkt uit archeologische opgravingen in de buurt van Tiel. Daarbij werden namelijk gedroogde wilde appels gevonden, die zo’n 6.000 jaar oud bleken te zijn.